top of page

איך עושה דולה?

בשנים האחרונות ישנה עליה חדה בכמות הנשים שבוחרות ללדת בליווי של דולה. כל אחד מאיתנו נתקל בסיפורים וכתבות על דולות בתקשורת, פייסבוק, שיחות בין אימהות בגן ואפילו הגברים מדי פעם משוויצים על חווית הלידה שהיתה להם עם הדולה.

אז מה זה בעצם דולה ולמה מומלץ "להצטייד" באחת לפני ההגעה לחדר הלידה?

מקור המילה דולה בא מיוון העתיקה ומשמעותה המקורית היא שפחה או משרתת.
כיום המילה דולה קיבלה משמעות קצת שונה וחיובית הרבה יותר.


דולה היא תומכת הריון ולידה - אישה בעלת הכשרה מיוחדת שלרוב גם מטפלת מוסמכת בתחומי הרפואה משלימה, אשר מלווה את האישה ההרה במהלך הריון ולידה ותפקידה להכין את האישה ללידה, לתמוך בה פיזית ונפשית ולספק מידע בכל הנושאים והתחומים הקשורים בהריון ולידה.

ליווי ותמיכה של דולה אינם מיועדים רק לנשים הבוחרות בלידה טבעית, נהפוכו. הם יכולים לעזור, לתרום ולהועיל מאוד בכל סוגי הלידות, כולל לידות קיסריות.


הליווי של דולה מתחיל בעצם עוד הרבה לפני הלידה והוא מורכב לרוב מ 4-5 פגישות:


פגישת הכרות שבה לזוג/ אישה הרה יש הזדמנות להכיר את הדולה, לשוחח עמה, לתאם ציפיות ולראות אם הם מתאימים אחד לשני. פגישה זו לרוב תהיה ללא תשלום וללא התחייבות להמשיך במסע המשותף ותתקיים בקליניקה של הדולה או במקום ניטרלי.

 

לאחר שמחליטים על המשך התקשרות עם הדולה, מתחיל שלב העבודה שבמהלכו יתקיים מפגש או שניים נוספים, בהתאם לצרכיהם של בני הזוג. במפגשים אלה תתבצע עבודה הרלוונטית לבני הזוג וליולדת בפרט, למשל הכנה ותרגול של תנועה, נשימה ותנוחות, שיטות להקלה על הכאב, עבודה רגשית והתמודדות עם פחדים ועוד נושאים רבים אחרים.
 

ליווי בלידה – הדולה מלווה את היולדת מהרגע בו היא זקוקה לה ועד כשעתיים לאחר הלידה:  
הליווי מתחיל טלפונית, כשהיולדת מודיעה על תחילתם של הצירים או כל סימן מבשר לידה וממשיך בביתה של היולדת או בחדר הלידה, בהתאם להחלטה משותפת, מצב היולדת והשלב בו היא נמצאת.



"ומה קורה אם הלידה תתחיל בשתיים בלילה?" - לא לדאוג, הדולה תהיה זמינה בשבילך תמיד (גם באמצע הלילה) ולמקרים חריגים תמיד תהיה מגובה בקולגה!

"ואם אני רוצה ללדת עם אפידורל?" - בלידה עם הרדמה אפידורלית, נוכחותה של הדולה לא פחות חשובה והיא תוכל לסייע אולי אף יותר מאשר בלידה טבעית! לידה היא תהליך טבעי שחלק גדול ממנו מבוסס על תנועה של הגוף, אך במצב של אפידורל הגוף אינו מתפקד באופן רגיל ולכן הדולה תוכל לסייע בין היתר בהנעת הגוף ועל ידי כך קידום הלידה והכוונת העובר להתבסס בצורה טובה יותר באגן.

בנוסף כמובן גם לתת את כל אותה התמיכה שהיולדת ובן זוגה יזדקקו לה. חשוב לזכור שהלידה היא מצב רגיש, מרגש, מלחיץ ולרוב מלא בתחושות של חוסר וודאות ובטחון גם כשהכאב אינו מורגש, ולכן ברגעים כאלה תמיכתה של הדולה יכולה מאוד לסייע, לאזן ולפקס את היולדת ולאפשר לה לעבור את הלידה על הצד הטוב ביותר. 



במהלך הלידה הפעילה תקבלו תמיכה והקשבה מלאה, תוך שימוש בטכניקות שונות של תמיכה פיזית, נפשית ורגשית: עיסוי, מגע, דמיון מודרך, הומאופתיה, שמנים ארומתרפיים, רפלקסולוגיה, שיאצו ועוד רבים וטובים, כמובן בהתאמה מלאה לצורכי היולדת.

דולה תישאר לצידה של היולדת בכל רגע נתון כדי לחזק אותה, לתת לה תחושת בטחון ולהזכיר לה שהגוף שלה יודע ללדת ושהיא מסוגלת לעשות את זה, אך יחד עם זאת גם תדע לצאת מהחדר ברגע הנכון על מנת לתת לזוג כמה רגעים של אינטימיות.

במקרה של צורך בהתערבות, תדע לכוון את הזוג לשאול את השאלות הנכונות ותעזור להבין את משמעות הפעולה שעומדת להתבצע.


בתום הלידה, הדולה תישאר עם היולדת בשלב ההתאוששות כדי לוודא שהיא מרגישה טוב ולהזעיק עזרה במקרה הצורך וכמובן גם כדי לאפשר לבן הזוג להתלוות לתינוק בזמן הבדיקות מבלי להשאיר את היולדת ללא השגחה.


המפגש האחרון והמסכם של הליווי יתקיים בבית היולדת בימים הראשונים לאחר הלידה. מטרתו לדון בחוויית הלידה, לוודא שהיולדת מסתדרת עם הנקה וטיפול בתינוק, להמליץ על טיפול בתופעות שלאחר הלידה ולוודא שהיולדת מרגישה טוב. במקרים בהם הדולה מזהה התפתחות של סימפטומים חריגים ביולדת, היא תוכל להמליץ ולהפנות את בני הזוג להמשך טיפול מקצועי.


דבר נוסף שחשוב לציין הוא שהתהליך כולו מלווה בהתקשרות מתמדת בין היולדת לדולה בטלפון, מייל או כל אמצאי תקשורת אחר וקבלת מענה על כל שאלה. כמו כן, ניתן לשלב בליווי גם קורס הכנה ללידה וטיפולים ברפואה משלימה שאותם מעניקה הדולה.

bottom of page